www.cadzand.nl

vakantiewoningen ● verkoop ● verhuur

Retranchement

Retranchement, is een vroegere fortificatie langs het Zwin, die de toenmalige Nederlanden, en de doorvaart van het Zwin naar steden als Sluis en Damme, moesten beschermen tegen de vooral de Spanjaarden. Duizenden soldaten zaten hier in kampement. Wandelt u eens over de versterkingen rond Retranchement, en stelt u zich de soldaten voor die hier eens gelegerd waren. Retranchement ( verschansing ) bestond eigenlijk uit twee verbonden forten, Fort Nassau, en Fort Oranje. Enige honderden jaren is Retranchement de grens geweest tussen de noordelijke Nederlanden en Spaans, of Oostenrijks grondgebied.
De houten molen wordt slechts af en toe gebruikt, het is een bijzondere molen, die volledig rond zijn as kan draaien. Het is dan ook een bijzondere constructie.

Belgi? of Nederland
Als u zich afvraagt, ben ik nu in Nederland of Belgi?, dan bent u niet de enige. Vele mensen weten soms niet dat ze in het Nederlandse Zeeuws Vlaanderen zijn, niet in het Belgische Vlaanderen. Even na het oversteken van de brug bij Retranchement, richting het zuiden, passeert u de grens met Belgi?. Maar zelfs onze regering is hier niet altijd van op de hoogte. Na de oorlog had Retranchement graag stadsverlichting gewild, de regering in Den Haag besliste echter anders, Retranchement moest een verzoek hiervoor maar  indienen "bij uw eigen regering in Brussel".