www.cadzand.nl

vakantiewoningen ● verkoop ● verhuur

Mountainbike routes

Allee, het begin is er toch. Ooit heb ik eens een vraag gesteld aan de gemeente Sluis, of er mountainbike routes konden komen in west zeeuws vlaanderen. In heel Zeeldand trouwens is het droevig gesteld met mtb routes. Misschien wel 2......

Maar in april van dit jaar is de grensoverschrijdende mountainbike route geopend.

Om eens te kijken hoe de route loopt, heb ik een paar keer de route gefietst. Awel, ik ben blij dat er een mtb route is. Eindelijk.

de route zelf loopt via belgisch Middelburg, Sluis, Retranchement, Oostburg, Aardenburg, Eede, weer naar Middelburg. De route is op internet nog nergens te vinden, alleen de groene mtb bordjes staan er.

Zoals alle begin, zal er hopelijk nog wat geschaafd worden aan de route. Veel mtb is er niet aan. In ons vlakke landje ook niet makkelijk.

Mountainbikers rijden het liefst over ongeasfalteerde wegen, door velden en modder, bossen en soms water. Geasfalteerde wegen, toeristische omleidingen, dwars door een centrum, de moutainbiker ziet het liever niet. Natuurgebieden zijn er om door te crossen, niet om er rondom langs te fietsen om te genieten van de mooie natuur, das voor een mountainbiker eerder straf dan lol.

En zo is de eerse poging van de grensoverschrijdende mountainbikeroute, eigenlijk al omschreven. Ik schat dat 80 % verharde weg is, helemaal mis voor een mountainbiker dus. Verder gaat misschien 5% over belgisch grondgebied, de rest is west zeeuws vlaams. Maar een paar grenspalen zijn inderdaad te zien. Ook de omleiding langs de wellicht prachtige natuurgebieden in het west zeeuwse, akkoord, maar niet voor mountainbikers. Die stappen echt niet van hun fiets om met een verrekijker de vogels te gaan bestuderen. Ook de wallenroute dwars door Aardenburg is niet het leukste, loopt er nu geen enkel onverhard weggetje ergens richting Eede? De weg naar Eede loopt over een gewoon fietspad, met rechts en links allemaal onverharde weggetjes,  langs het nieuwe industriegebeid de vlasschaard in Eede. Zijn de mountainbikers misschien potentiele klanten voor dit industriegebied?

De grens overschrijden is natuurlijk leuk, gelukkig staan er wat grenspalen.

Natuurlijk is alle begin moeilijk, zeker ben ik blij met de eerste mtb route in west zeeuws vlaanderen, maar deze route kan je vrijwel helemaal ook met je gewone fiets rijden. Terrasjes zul je ook vinden onderweg, maar of moutainbikers de route zullen rijden........


Update: De afstand is 39,4 km. onverhard 14.6 km verhard 24.8 km.

De route is onderdeel van 6 mtb routes in geheel zeeuws vlaanderen.afstand ca: 39. km.
download gpx